Heb je het gevoel dat je vast zit in je baan, wetende dat dit het gewoon niet is. Je wilt veel meer uit jezelf en je leven halen, maar je loopt steeds weer vast op het “wat dan en hoe”?

Dit zijn de vragen die mij jarenlang bezig hebben gehouden. Het was zo frustrerend om niet te weten wat ik precies wilde en hoe ik het aan moest pakken. Ik weet nog heel goed dat ik in mijn vrije tijd urenlang achter mijn laptop op zoek was naar de “geschikte” vacature. En als ik een vacature tegenkwam, die wellicht iets voor mij was, durfde ik niet die stap te maken. Wat hield me tegen? Waarom lukte het niet om die knoop door te hakken?

Ik was bang, onzeker over mezelf, en over mijn kwaliteiten. Ik durfde de zekerheid die ik in mijn baan had niet op te geven. Ik verdiende goed, ik kende mijn collega’s, wist waar ik dagelijks aan toe was. Ik zat warm – maar doodongelukkig – in mijn comfortzone, wachtend en hopend dat er een wonder zou gebeuren.

Hoe ontevreden kun je zijn in je leven terwijl je alles hebt? Ik kon het niet bevatten dat ondanks dat ik alles had wat mijn hart begeerde, ik me toch van binnen leeg voelde. Het knaagde zo erg aan me dat ik steeds meer verwijderd van mezelf raakte. Ik werd onzekerder, kwaad op mezelf, en op de wereld, omdat ik niet een uitweg kon vinden. Ik liep compleet vast en had het gevoel dat ik geen controle meer had over mijn leven. Ondanks mijn vindingrijkheid had ik voor het eerst in mijn leven geen idee hoe ik hieruit kon komen.

Ik stond er alleen voor, zonder een kompas die mij kon vertellen welke richting ik op moest. Het kompas dat in mijn hele leven houvast had gegeven was er niet meer. Hij was kapot en niet vervangbaar. Het voelde alsof ik aan mijn lot overgelaten werd. Ik was alleen en eenzaam en kon het met niemand bespreken. Zelfs niet met mijn leidinggevende. Ik kon niet bij hem terecht omdat ik dan toe zou geven dat ik gefaald had. In zijn ogen zou ik niet meer de “krachtige” persoon zijn die hij altijd in mij zag. Als hij erachter zou komen dat ik een zwakke schakel was, dan kon ik wel fluiten naar mijn volgende promotie. Ondanks mijn verdriet, onzekerheid en eenzaamheid, ging ik naar mijn werk met een masker op. Ik probeerde mijn gevoel te negeren en hopen dat het vanzelf over zou gaan.

Ik heb het paar jaar kunnen volhouden totdat mijn lichaam, en mijn geest, niet meer verder konden. Ik raakte uitgeput en moest noodgedwongen de strijd opgeven. Ik kreeg een burn-out en raakte teleurgesteld in mezelf omdat ik het zo ver heb laten komen. Ik schaamde me diep omdat ik niet meer aan het perfecte beeld voldeed. Ik was zwak en niets meer waard. Het was te laat, in mijn ogen had ik gefaald.

Achteraf, terugkijkend op mijn situatie, kan ik ergens ook dankbaarheid vinden in het feit dat ik noodgedwongen een stap terug heb moeten doen. Voor het eerst in mijn leven moest ik de confrontatie aangaan met mezelf. Dankzij een loopbaancoach kwam ik erachter wie ik werkelijk was, wat mijn kwaliteiten zijn en waar ik energie van krijg. En niet te vergeten de inzichten die ik opgedaan heb over mijn gedachtenpatronen, en mijn belemmerende overtuigingen die ik mijn hele leven in een kooi gevangen had gehouden.

Het loopbaancoachtraject heeft mij doen inzien dat ik veel meer in huis heb dan dat ik me ooit heb kunnen voorstellen. Door de zelfkennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, heb ik meer zelfvertrouwen gecreëerd, en sta ik meer in contact met mezelf. Ik kan eindelijk zeggen dat ik de regie over mijn leven heb!

Tijdens deze reis heb ik ook geleerd dat ik alleen zelf een verandering teweeg kan brengen aan situaties die mij niet meer dienen. Ik kan je vertellen dat wachten en hopen op een wonder jouw probleem niet gaat oplossen. Kom je er zelf niet uit neem dan een coach in handen die jou in dit proces verder kan helpen. Weet dat je er niet alleen voor staat en dat er altijd een oplossing te vinden is voor jouw situatie.

En het begint met de magische vraag “ben ik gelukkig?” Zo niet, zet die eerste stap richting jouw geluk want jij hebt hier niet voor getekend.  Wacht niet te lang want het leven is te mooi om in een hoekje, hopeloos en uitzichtloos te blijven zitten. Alleen JIJ hebt de sleutel om een succesvol en gelukkig leven te leiden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest