Vraag je het jezelf weleens af hoe het komt dat jouw vriend of kennis een succesvolle carrière heeft en jij niet? Ondanks alle pogingen die je onderneemt je niet verder komt dan waar je nu staat? En waarom lukt het je niet om te zijn wie je wilt zijn? Misschien denk je wel, de ander heeft meer geluk in het leven dan jij. Heeft geluk of toeval hier iets mee te maken of heb jij de controle over de kwaliteit van jouw leven?

Om dit te kunnen begrijpen, is het goed om eerst stil te staan bij hoe ons brein werkt. Als je weet hoe jouw brein werkt kan je daar uiteindelijk je voordeel mee doen en een succesvol leven creëren.

Wil je succesvol zijn, train dan het CEO-brein

Onze hersenen zijn maakbaar, of te wel te vormen zoals jij dat wilt, want jij bent immers de baas. Jij hebt de regie en alleen jij kunt bepalen wie je wilt zijn en wat je wilt worden. Genen zijn van belang, maar die zijn niet allesbepalend.

Om invloed op je hersenen uit te oefenen moet je eerst bepalen wie je wil zijn en wat je wil bereiken. Hier moet je jouw dagelijkse gedrag op afstemmen. Als je je gedrag afstemt en hier dagelijks op traint haal je de doelen die je jezelf gesteld hebt. Wat mensen vaak denken is om ergens succesvol in te zijn je een aangeboren talent hiervoor moet hebben. Echter is dit inmiddels achterhaald want onderzoek heeft aangetoond dat ook al heb je nergens talent voor, je het wel kunt leren. Met andere woorden, aanleg hebben of niet, succesvol word je alleen door te richten op datgene wat je moet ontwikkelen en dit veel te trainen.

Een mooi voorbeeld hiervan is als je naar kleine kinderen kijkt die leren lopen. Ze voeren de handelingen duizend keer uit totdat ze er eindelijk in slagen om de vaardigheden zich eigen te maken. Hiermee laten zij zien dat je door intensief te gaan oefenen onze hersenen dus maakbaar zijn.

Als volwassene heb jij het voordeel dat jij de richting van het effect door jouw gedrag zelf kunt bepalen.

Jij bepaalt hoe succesvol je ergens in wilt zijn!

Het deel van de hersenen die je daarbij kan helpen is de prefrontale hersenschors, oftewel het CEO-brein. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor jouw aanpassingsvermogen, plannen, feedbackgeven, out-of-the box denken, goed leren, complexe beslissingen nemen, je motivatie en het controleren van je emoties. Door ontwikkeling van dit deel van de hersenen, en de vaardigheden die aan dit deel verbonden zijn, bepalen het succes in jouw leven, je carrière, je gezondheid en je geluk.

Wil je weten hoe je je CEO-brein, oftewel je prefrontale hersenschors, kunt trainen om een succesvol leven te kunnen leiden? Lees dan de 5 tips in mijn blog “Dit is hoe je je brein kunt trainen om succesvol te worden.”

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest